Mandru ca esti roman ?

Iubesti Romania ? Azi e 1 decembrie si ghici ce; e ziua ei, ziua patriei noastre muma. Si totusi te-ai intrebat vreodata, esti mandru ca esti roman?

Pentru romani, luna decembrie are un inceput glorios, as putea spune. E o luna plina din toate punctele de vedere, Craciun, Revelion… De 1 strigam : LA MULTI ANI, DULCE ROMANIE si tot asa incheiem si anul cu un LA MULTI ANI, din inima pentru noul an. Urari, colinde, cadouri, momente frumoase in familie, ce mai lipseste ? Un brad frumos si un mos generos. Dar sa nu deviem de la subiect.

Anul 1918 – sfarsitul primului razboi mondial si in acelasi timp formarea statului national unitar roman. Dupa ce guvernul roman nu accepta autonomia Transilvaniei in cadrul Ungariei, Consiliul National Roman Central convoaca pe data de 1 Dec 1918 Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Participia peste 1228 de delegati si peste 100000 de oameni in cadrul acestei intruniri. Se emite Rezolutia Marii Uniri, care decreta Unirea Transilvaniei cu Romania.

Cam asta ar fi o scurta prezentare a ceea ce s-a intamplat acum aproximativ 92 de ani. Azi se pare ca ne confrutam cu diferite etnii, precum rromii sau tiganii si maghiarii. Tu cu cine ai vrea sa convietuiesti ?

Eu unul nu as vrea cu nici unul. Ok… maghiarii nu ma deranjeaza atata timp cat isi vad de ale lor si stau acolo frumos in tara lor, tara pe care ei nici macar n-o aveau; conform istoriei ei sunt de origine fino-ugrica, dar sa nu va iau  iar cu istoria :))), pe intelesul oricui ungurii se trag din populatii migratoare, populatii care mereu isi cautau un alt loc pt a se stabili. Ei bine s-au gasit sa vina si prin Romania… Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca dupa ce ca sunt la noi acasa, pe pamantul nostru, numai al nostru, al tuturor romanilor, mai vor sa ne si anexeze Transilvania in cadrul teritoriului lor. Adica dupa ce ne-am muncit atata timp, voi ce vreti mai, sa-l luati de-a gata ? Ok, sa nu fiu rasist… sunt de parere ca, ar trebui sa fie multumiti ca i-am primit in tara noastra si ca le-am dat prilejul de a convietui ca oricare alt roman, nimic mai mult. Iar in ceea ce priveste rromii sau tiganii ei bine, la fel si ei. Aceeasi origine aproape. Si totusi, convietuiesc cu noi, facandu-ne de ras in Europa. Oare cum ar arata o Romanie fara unguri si rromi ? Olteni, moldoveni, munteni, ardeleni si atat, nimic din afara ( in cantitati mari ).

Anii s-au dus de la acel eveniment al Marii Uniri, iar asa se duce si Romania 😦 Desi multi ne batem cu pumnul in piept ca-si iubesc tara, nu ar da nici un ban pe ea in momentul de fata. Atatea si atatea se intampla in ziua de azi. Ce-i drept este ca nu suntem pe drumul cel bun. Pacat de trecutul acestei tarisoare… Au trecut ani de ocupatie si de lupte pentru pastrarea pacii, prima data cu romanii, apoi au urmat barbarii, in cazul nostru slavii, se pare ca i-am asimilat si pe acestia, apoi turcii, multe lupte s-au mai dus cu ei, iar apoi… tot degeaba. Romanul rabda prea multe si uite asa a ajuns Romania unde se afla acum. Avem valori, dar nu stim sa le promovam. Romania poseda toate treptele de relief, dar nimeni nu le valorifica, mare, munte… Avem traditiile si obiceiurile noastre, insa nici pe acestea nu stim sa ni le pastram. Importam totul din afara, de la alimente pana la oameni care sa ne munceasca pe santiere sau in spitale. Si sa nu uit… avem smecheri, smecheri pt care regulile exista spre a fi incalcate, smecheri pt care cultura nu exista, smecheri pt care imoralitatea sta la baza existentei lor. Cuvinte demne de lauda dar si valabile pentru ziua de azi, ni le poate impartasi Eminescu din Scrisoarea a 3-a.

„Bîlbîiţi cu gura strîmbă sunt stăpînii astei naţii!
Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pîn’ şi numele tău… ţară!…

Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Cînd vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vînează şi cîştigul fără muncă,
Azi, cînd fraza lustruită nu mai poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi arătat arama sfîşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
Da, cîştigul fără muncă, iată singura pornire;
Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.
Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punînd mîna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Si totusi… avem romani plini de ambitie, romani care au plecat departe, nu pe Marte :)) (inca) pentru un trai mai bun, o viata pe care Romania de azi nu le-o poate oferi, ceea ce din pacate este adevarat. Adevarul doare… Romani care au principii bine definite in viata de zi cu zi. Educatia este cea care ne asigura viitorul intr-o proportie destul de ridicata, insa ghici ce ? Sistemul educational e la pamant. Salarii taiate, micsorate, materie nestructurata corespunzator, vacante putine ( nu pot spune ca vacante sunt prea putine sau prea multe, insa ar fi mai preferabil sa fie vacante mai dese insa cu o durata medie ). Si sa te miri de ce elevii se apuca de droguri sau mai nou etnobotanice ( de fumat e ceva obisnuit ). Cu cat mai devreme cu atat mai rau/bine ?

Iar azi e ziua… exact a tarii pe care toti o vorbim in nume de rau, iar de laudat din ce in ce mai rar. Stirile de la ora 5 spun totul, dar bine astea ar fi ceva trecut, in general nu mai laudam sau mai bine zis promovom mai nimic in tara. Of, of, of… dulce Romanie ! Ti-as ura numai de bine, insa totul trece, vremea buna nu mai vine. A schimba Romania e greu, a te implica e ceva posibil. Implicarea ta in a face o Romanie mai buna conteaza. E tara ta, tara in care te-ai nascut si tara in care ai copilarit, o tara in care multe s-au realizat si bune si rele. Multi au scris, multi au cantat, multi au iubit si inca iubesc tara in care au crescut si poate ca au reusit sa se realizeze.

„Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.”

de Mihai Eminescu

Dorul de acasa, dorul de locul natal nimeni nu ti-l poate alina decat tara ta. Nimeni si nimic nu te va putea priva de faptul ca esti roman. Oriunde te-ai duce pe acest pamant, nimeni nu-ti va putea lua mandria de a fi roman. Desi Romania se confrunta cu multe probleme, spre deosebire de alte surori de-ale ei, precum Franta sau Germania, reuseste sau macar incearca sa faca fata. Desi 4 iulie pt americani e sarbatoare in toata regula, pt romani 1 decembrie e sarbatoarea in care ai toata bucuria de a striga, LA MULTI ANI, Romania !

„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor,
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mîndri aste le nutresc;
Căci rămîne stînca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc…”

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie
de Mihai Eminescu


About Radu

„Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea.” — Sigmund Freud Vezi toate articolele lui Radu

One response to “Mandru ca esti roman ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: